Όταν αναφερόμαστε σε τύπους ραδιοφωνικών σταθμών εννοούμε το συνολικό περιεχόμενο που μεταδίδει ένας ραδιοφωνικός σταθμός(π.χ τύπος μουσικής, τυπος προγράμματος).Ο ραδιοφωνικός παραγωγός είναι υπεύθυνος για να επιβλέπει και να δημιουργεί τη ραδιοφωνική εκπομπή. Οι παραγωγοί ραδιοφώνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους παραγωγούς φωνής και ήχου και τους παραγωγούς περιεχομένου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://www.internet-radio.com τα είδη ραδιοφώνου χωρίζονται σε 197 είδη.

Διάφοροι τύποι ραδιοφώνων.

Όσον αφορά τα ελληνικά ραδιόφωνα μπορούμε να ξεχωρίσουμε μερικούς τύπους όπως ραδιόφωνα που αναφέρονται σε μουσικές παλιών δεκαετιών όπως και ‘60 και του ‘70, ραδιόφωνα που παίζουν μουσική χορευτική όπως dance, Disco, trance και electric. Υπάρχουν και άλλοι τύποι ραδιοφώνου που παίζουν μουσική κλασική και χαλαρωτική όπως bossa nova και βραζιλιάνικη. Οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι και αυτοί ένα ευαίσθητο κομμάτι, διότι ως γνωστόν διαμορφώνουν άποψη στον πολίτη γύρω από θέματα της επικαιρότητας, για αυτό και θα έπρεπε να είναι αμερόληπτοι και να μεταδίδουν την είδηση χωρίς προσωπικά σχόλια.

Θρησκευτικά ραδιόφωνα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους ραδιόφωνα θρησκευτικού χαρακτήρα τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το είδος μουσικής και λόγου που αρέσκονται να ακούνε οι ακροατές ενός τέτοιου ραδιοφώνου είναι πολύ περιορισμένο και αναφέρεται στη βυζαντινή μουσική ή γενικώς στην θρησκευτική μουσική και στη θρησκευτική ιστορία.

Άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τους ραδιοσταθμούς εκείνους οι οποίοι είναι περισσότερο δημόσιοι και των οποίων το περιεχόμενο είναι πολύ ειδικού τύπου. Αυτοί οι κρατικοί σταθμοί εκπέμπουν κατά τη διάρκεια της ημέρας θεατρικές παραστάσεις και έχουνε και αυτοί όπως οι θρησκευτικοί, πολύ συγκεκριμένο κοινό. Τα τελευταία χρόνια επίσης είναι πολύ συνηθισμένο οι φοιτητές κάθε ακαδημαϊκού Ιδρύματος να δημιουργούν το δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό, έτσι ώστε να αποκτούν βήμα, και να εκφράζουν ελεύθερα τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις τους, συντελώντας έτσι στη διάχυση της γνώσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Γενικό συμπέρασμα.

Γενικώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία ραδιοφωνικών σταθμών και ένα ευρύ φάσμα επιλογών για κάθε ακροατή με διάφορες απαιτήσεις.